Halaman

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Sabtu, 02 April 2011

Khasiat dan Fadilah Ayat Kursi:Khasiat dan Fadilah Ayat Kursi:


I. Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan istiqamah setiap kali sesudah shalat fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali masuk kerumah atau kepasar, setiap kali masuk ke tempat tidur dan musafir, INSYAALLAH akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja2/pemerintah yang kejam, diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahatan binatang yang memudharatkan. Terpelihara dirinya dann keluarganya, anak-anak nya, hartanya, rumahnya dari kecurian, kebakaran dan kekaraman.

II. Terdapat keterangan dalam kitab Assarul Mufidah, barang siapa yang mengamalkan membaca ayat kursi, setiap kali membaca sebanyak 18 kali, INSYAALLAH ia akan hidup berjiwa tauhid, dibukakan dada dengan berbagai hikmat, dimudahkan rezekinya, dinaikkan martabatnya, diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya, diperlihara dari segala bencana dengan izin Allah s.w.t.

III. Salah seorang ulama Hindi mendengar dari salah seorang guru besarnya dari Abi Lababah r.a, membaca ayat Kursi sebanyak anggota sujud (7 kali) setiap hari ada benteng pertahanan Rasulallah s.a.w.

IV. Syeikh Abul ‘Abas alBunni menerangkan: “Sesiapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya (50 kali), di tiupkan pada air hujan kemudian diminumnya, maka INSYAALLAH, ALLAH mencerdaskan akalnya dan memudahkan f aham pada pelajaran yang dipelajari.

V. Sesiapa yang membaca ayat Kursi selepas sembahyang fardhu, ALLAH akan mengampunkan dosanya. Sesiapa yang membacanya ketika hendak tidur, terpelihara dari gangguan syaitan, dan sesiapa yang membacanya ketika ia marah, maka akan hilang rasa marahnya.

VI. Syeikh alBuni menerangkan: Sesiapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya (170 huruf), maka INSYAALLAH, ALLAH akan memberi pertolongan dalam segala hal dan menunaikan segala hajatnya, dam melapangkan fikiranyan, diluluskan rezekinya, dihilangkan kedukaannya dan diberikan apa yang dituntutnya

VII. Barang siapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur, maka Tuhan mewakilkan dua malaikat yang menjaganya selama dia tidur sampai pagi.

VIII. Abdurahman bin Auf menerangkan bahwa, ia apabila masuk kerumahnya dibaca ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pelindung syaitan.

IX. Syeikh Buni menerangkan: sesiapa yang takut terhadap serangan musuh hendaklah ia membuat garis lingkar an dengan isyarat nafas sambil membaca ayat Kursi. Kemudian ia masuk bersama jamaah-nya kedalam garis lingkaran tersebut menghadap kearah musuh, sambil membaca ayat Kursi sebayak 50 kali, atau sebanayk 170x, INSYAALLAH musuh tidak akan melihatnya dan tidak akan memudharatkannya.

X. Syeikul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan bahawa; sesiapa yang membaca ayat Kursi sebayak 1000x dalam sehari semalam selama 40 day(40 hari), maka demi Allah, demi Rasul, demi alQuran yang mulia, Tuhan akan membukakan baginya pandangan rohani, dihasilkan yang dimaksud dan diberi pengaruh kepada manusia. (dari kitab Khawasul Qur’an)

baca juga: kisah mukjizat nabi muhammad saw membelah bulan
atau baca juga: ada sungai di dalam laut
yang ini juga bagus:sedekahnya abu bakar ash-siddiq

0 komentar:

Posting Komentar